Meteen naar de inhoud
Mountainbiken in Nederland

Cross door de Nederlandse landschappen op een mountainbike

Nederland is een echt fietsland. Er zijn dan ook tienduizenden kilometers aan fietspaden te vinden. Van drukke steden tot rustige natuur, ze liggen overal! Er is dan ook geen betere manier om Nederland te ontdekken dan op de fiets. Maar niet alleen recreatief fietsen is mogelijk, ook sportief fietsen. Kies bijvoorbeeld voor een mountainbike en ontdek de vele MTB routes die Nederland te bieden heeft. In deze blog gaan we hier dieper op in.

De voordelen van mountainbikes

Mountainbikes zijn terreinfietsen die speciaal ontworpen zijn om over onverharde wegen te fietsen. Zo kan je met een mountainbike bijvoorbeeld comfortabel fietsen door het bos of op het strand, maar ook door heuvelachtige gebieden. De dikke banden van de fiets zorgen voor extra grip en vangen schokken op tijdens het fietsen. Daarnaast kan een mountainbike tot wel 30 versnellingen hebben waardoor het de ideale sportfiets is! Kijk eens naar de verschillende modellen mountainbikes van Matrabike, voor een ruim en voordelig aanbod. 

De beste mountainbike routes in Nederland 

Hoewel Nederland misschien geen hoge bergen heeft zoals andere landen, zijn er zoals eerder gezegd veel mountainbikeroutes te vinden. Hieronder hebben we drie verschillende routes toegelicht die je zeker eens moet proberen.

1. De Treeker Mountainbikeroute

Deze route bevindt zich in het buurtschap Den Treek-Henschoten, gelegen in de gemeente Leusden in Utrecht. Het gebied is wel 2000 hectare groot en beschikt over twee MTB routes. De eerste route, Treeker MTB Trail Noord, is 22 kilometer lang en de tweede route, Treeker MTB Trail Zuid, is iets korter met een lengte van 16 kilometer. Als je van plan bent een hele dag weg te gaan, zou je zelfs allebei de routes kunnen fietsen. Het zijn allebei veelzijdige routes waarbij je fietst door bossen, over heide en stuifzand. Bovendien maken ze volop gebruik van de hoogteverschillen, waardoor het een plezier is om te fietsen. 

2. MTB-route Valkenburg

Helemaal in het zuiden van Nederland, in de provincie Limburg bevindt zich deze mooie en uitdagende route. Deze 30,5 kilometer lange route loopt door de Cauberg, waarmee je een hoogte bereikt van wel 678 meter. Hierdoor heb je prachtige uitzichten over de Limburgse landschappen met boerderijen en typische, witte vakwerkwoningen. De route vergt door dit hoogteverschil wel enige ervaring, en wordt dus niet aangeraden aan beginners.

3. MTB-route Appelscha 

Hoewel deze route in Friesland misschien niet zo’n hoge punten heeft als de route in Limburg hierboven, is het alsnog een leuke plek voor mountainbikers. Deze route bevindt zich in de Bosberg bij Appelscha, waar overigens meerdere routes te vinden zijn, afhankelijk van hoelang je op pad wilt zijn. De route bevat veel technische singletracks en korte, maar lastige klimmetjes. Bovendien maakt dit gebied deel uit van het Drents-Friese Wold, wat een prachtig natuurgebied is.