Sinds de ontdekking van plastic in de jaren ’50, is plastic alleen maar belangrijker geworden voor de mens. Dit is het gevolg van de verschillende voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van plastic producten. Allereerst staat dit product er om bekend goedkoop te zijn, maar daarnaast is ze ook praktisch inzetbaar voor heel wat verschillende doeleinden. Dit zorgt ervoor dat er door de jaren heen voor een groot aantal toepassingen steeds vaker gebruik werd gemaakt van plastic. Daar is op zich niets mis mee, al is het wel belangrijk om stil te blijven staan bij de impact van het microplastic. Voor plastic geldt namelijk dat ze niet helemaal verdwijnt wanneer ze in de natuur terecht komt.Plastic wordt namelijk continu afgebroken in almaar kleiner wordende deeltjes. Wil jij graag meer ontdekken over microplastic en hoe we daar als mens allemaal mee in aanraking komen? Lees dan vooral snel verder.
Op welke manieren ontstaat microplastic precies?
Microplastic kan op verschillende manieren ontstaan. We maken hierbij een duidelijk onderscheid tussen de primaire en de secundaire microplastics. Voor de primaire exemplaren geldt dat ze doelbewust zijn toegevoegd aan bepaalde producten. Deze toevoeging zorgt voor het scrubeffect dat kan worden gerealiseerd met behulp van microplastic. Vooral in verzorgingsproducten komen deze zeer kleine stukjes plastic ongelofelijk vaak voor.
Naast bovenstaande zijn er ook nog de secundaire microplastics. Deze deeltjes komen in ons milieu terecht door de slijtstof van banden of als gevolg van het afbreken van plastic zwerfafval. Dat we op verschillende manieren in aanraking kunnen komen met microplastic is inmiddels duidelijk.
Hoe kan je er zelf mee in aanraking komen?
Het gebeurt steeds vaker dat mensen op zoek gaan naar mogelijkheden om te voorkomen dat ze zelf in aanraking komen met microplastic. Dat is echter veel eenvoudiger gezegd dan gedaan. Er ontstaan ook een aantal problemen. Aanvankelijk is het zo dat microplastic in de lucht terecht komt als gevolg van autobanden stof. Eenmaal het zich in de lucht bevindt kun je er maar moeilijk aan ontkomen. Bovendien is het zo dat we microplastic tegenwoordig ook terugvinden in het water dat door onze mooie planeet stroomt. Zelfs op het land zijn deze super kleine plastic deeltjes terug te vinden. Er helemaal aan ontkomen lijkt dan ook in de praktijk een behoorlijke opdracht te zijn.
Je kunt echter op verschillende manieren de strijd aan met de microplastic. Eén van de manieren waarop je dit kan doen is door te kiezen voor producten waarvan de merken aangeven dat ze geen gebruik maken van microplastics. In dat geval wordt er voor het scrubeffect gekeken naar alternatieve bestanddelen die (min of meer) hetzelfde effect kunnen creëren. Ondanks dat het behoorlijk lastig kan zijn om aanraking met microplastic volledig te voorkomen, zijn er zeker wel een aantal zaken die je kan ondernemen om dat risico (aanzienlijk) terug te dringen.