Meteen naar de inhoud

Show van trekkers

De boerenprotesten zijn erg indrukkend, vooral die eerste paar. Het beeld van die gigantische stoet aan tractors die zich voortbewoog op de snelweg en in eindeloze rijen opgesteld stonden op onder andere het Malieveld in Den Haag spraken boekdoelen. Het was de perfecte manier de gehele branche te representeren. De trekker als symbool voor de boer en het platteland. Aangezien dat type landschap een groot deel van het Nederlandse landschap karakteriseert, voelen de meeste burgers dan ook sympathie met de boer op de tractor. De massale opkomst van de boeren was dan ook een duidelijk signaal dat niet te negeren was. De protesten hebben verschillende effecten gesorteerd. Ten eerste natuurlijk dat er met de boeren in gesprek moet worden gegaan. Daarnaast zorgde het voor samenhorigheid onder de boeren en creëerde het contact met de bevolking en bewustwording bij hen en de politiek. En een leuke kleine bijkomstigheid vond ik het showelement. Wat geweldig was het al die verschillende trekkers te zien van alle soorten maten, merken en kleuren. Wat een mooie bonte stoet maakte dat. Erg mooi!

Affiniteit

Mijn vader is opgegroeid op het platteland en heeft dan ook het voorrecht gehad als tiener op een tractor te mogen rijden. Hij heeft uiteindelijk zelf niet voor het vak gekozen en ik ben dan ook niet opgegroeid op een boerderij. Wel werd door de verhalen over zijn jeugd mij duidelijk hoe heerlijk het voor kinderen is om op het platteland op te groeien. Je hebt een gigantische hoeveelheid ruimte tot je beschikking en je leert van alles over het land en de dieren. Voor mij is het bij die fascinatie gebleven en ben ik zelf echt een stadsmens. Ik hou van de drukte om me heen en heb graag musea en theaters dichtbij. Mijn zus heeft wel veel meer die affiniteit met dieren en het platteland. Ze werkt op een kinderboerderij en ze is er helemaal in haar element.

Goede afspraken

Door de verhalen van mijn vader over het werken op het land, heb ik wel een beetje een beeld van hoezeer het werk van de boer verweven is met zijn identiteit. Dat is toch anders voor mensen met een kantoorbaan. Ten eerste de locatie. Je werkt niet alleen op de boerderij, maar je woont er ook. Je groeit er op en je voedt er je eigen kinderen op. Als er veranderingen doorgevoerd moeten worden, heeft dat dan ook een grote impact. En als ondernemer moet je vooruit kunnen plannen. Daarom begrijp ik het punt van de boeren wel. Er kan niet zomaar zonder overleg iets omgegooid worden, terwijl je uit bent gegaan van andere richtlijnen. Het is niet dat ze niet bereid zijn veranderingen door te voeren, maar ze moeten wel de tijd krijgen daarop te kunnen anticiperen. Ik hoop dan ook van harte dat ze samen met de politiek tot goede afspraken kunnen komen.